דע לך, בלי תפילה לא יועיל שום דבר, וצריכים לבקש את הקדוש ברוך הוא על כל פרט ופרט מחייו הפרטיים.
מסופר על הבעל שם טוב הקדוש זי"ע, ששלח את תלמידו רבי דוד ממקילאייב זי"ע אל מדינת מולדובה שהיא רחוקה מאוקראינה, ושם גדלו הרבה ענבים, וביקש ממנו שיעשה לו יין מובחר שבמובחרים, ושיעמוד בעת שמורידים את הענבים מהעץ ובעת שסוחטים וכו', עד שמכניסים בחבית. וכן עשה, ולקח לו זמן רב, עד שכבר הביאו את הכל חזרה אל עיר מעז'בוז', ועל פתח העיר עמדו שוטרים לשמור שלא יכניסו איזו סחורה בלי מכס, והנה הם רואים את תלמיד הבעל שם טוב זי"ע עם עגלה וכמה חביות, שאלו השוטרים את התלמיד: "מה יש בתוך החביות?" ענה ואמר בפחד גדול (שלא יגעו בהם): "יין". אמרו לו: "אולי יש שמה סחורה גנובה", וניגש שוטר, והיה בידו רובה ועליו חרב, ודקר בתוך החבית ועשה חור, וטעם דרך החרב, ואמר: "זה יין משובח".
ונחשכו עיני התלמיד. והשוטר אמר: "סע הלאה הכל בסדר".
והתלמיד מאוד מאוד בכה, כי סך הכל כבר היו כמה מאות מטרים מביתו של רבו הבעל שם טוב הקדוש זי"ע, ודיקא כאן ינסכו את היין גויים.
וכשהגיע לבית רבו בכה מאוד: מה זה ועל מה זה קרה לו מקרה מוזר כזה? ושאל אותו רבו הבעל שם טוב זי"ע: "הגד נא לי את האמת, האם מאז שנפרדת ממני התפללת פעם אחת, שהקדוש ברוך הוא ישמור אותך וישמור את היין?" ענה: "לא, רק שמרתי את זה בעצמי כמו ששומרים על אישון עין" וכו', ענה ואמר לו רבו: "אתה רואה, כשאדם שם מבטחו על עצמו – מה קורה, אך אם היית מבקש ממנו יתברך, לא היה קורה לך שום דבר. ומפני שבטחת בעצמך כל כך וכו', בשביל זה ארע לך דבר זה, להראות לך שהאדם בעצמו הוא שום דבר, בלי תפילה לא מגיעים לשום מקום, ומכל זה תלמד לעצמך דבר בעבודת השם יתברך, שעל כל דבר צריכים לבקש רק ממנו יתברך, דבר גדול ודבר קטן אין לאדם את אף אחד – רק את הקדוש ברוך הוא! אשרי מי שמציית את רבנו ז"ל שגילה לנו, שהעיקר הוא התפילה שאדם מתפלל להקדוש ברוך הוא.
אשר בנחל חלק עה מכתב טז רכז