הסולת והבורגול מאוחסנים לזמן ממושך ועלולים להיות נגועים. גודל הגרגרים לא מאפשר לנפות אותם בנפה, אם כן מהי הדרך לבדוק אותם מחרקים? ח' בכסליו תשע"ה 30/11/2014 | הרב יעקב ועקנין |
|
הסולת היא מוצר לוואי הנוצר בתהליך יצור הקמח. תוך כדי תהליך הטחינה נפלטות מהקמח פרודות גדולות יחסית, והן מהוות את הסולת, כך שהסולת עוברת את רוב מסלול טחינת החיטה בטחנת הקמח ועלולה להיות נגועה באותם החרקים המצויים בקמח. כיוון שהסולת מאוחסנת לעתים זמן ממושך היא עלולה להיות נגועה, והבעיה היא שאין נפה שתוכל לבדוק אותה היטב כיוון שבנפת משי הסולת לא עוברת, ואילו בנפה עם חורים גדולים יותר גם התולעים והחרקים עוברים. אם כן, מה הדרך לבדוק את הסולת? שלבי הבדיקה: על עקרת הבית לקנות סחורה נקיה וטרייה, ומומלץ לשומרה במקרר ולהרחיקה מחום לבל תתליע. שלב ראשון: בוררים את הסולת במסננת כמו מסננת לפיזור סוכר (5 נקבים לאורך 0.5 ס"מ). לאחר מכן לוקחים את מה שנשאר במסננת לאחר שכל הסולת נופתה לקערה, שופכים על משטח בצבע כתום או תכלת ומסתכלים היטב. אם נמצאו נגיעות של חרקים קטנים חומים או שחורים אין להשתמש בסולת זו כיוון שהיא פגומה. שלב שני: במידה ולא נמצאה נגיעות במסננת, יש לשטוח שכבה דקה מהסולת (שבררנו בשלב הראשון) על משטח כתום או תכלת כנ"ל, או על שולחן אור, ומתבוננים: אם מצויים חרקים קטנים או גושים דבוקים ע"י "קורי משי" אין להשתמש בסולת זו היות וקשה לבודקה באופן מוחלט. יש הבוררים את הסולת מעט מעט על משטח לבן בכובד ראש ובזהירות. סולת אינסטנט לתינוקות: סולת לתינוקות המשווקת באריזה הרמטית מוחזקת כנקיה ואינה טעונה בדיקה. מכל מקום יש להיזהר לאחר פתיחתה לשומרה בקירור ולהרחיקה ממקורות חום. קוסקוס מוכן: יש להקפיד להשתמש בקוסקוס מוכן מאיכות מעולה עם כשרות מהודרת ותאריך ייצור קרוב, שאז אינו טעון בדיקה, ומכל מקום טוב לשטוח את הקוסקוס המוכן, להתבונן בו ואז לבשלו. בדיקת בורגול: מקור הבורגול גם הוא בחיטה, אך כאן המפעל מבשל את הגרגרים ולאחר ייבושם גורס אותם. יש לסנן את גרגרי הבורגול במסננת מתאימה כנ"ל, ואחר כך לפזר את הגרגרים על משטח כתום או תכלת, ואם יש אז עדיף אפשרות על שולחן אור. החרקים הבוגרים קלים לזיהוי, אך אם נמצאו חרקים זעירים רצוי לא להשתמש במוצר זה עקב הקושי שבהפרדתם לחלוטין ממוצר גרוס. וכתב החכמת אדם (סימן לח, כ): "ראוי לאדם להסתכל במה שאוכל ועל ידי זה ינצל מכמה תולעים. ומעיד אני עליי שכמה וכמה פעמים ניצלתי על ידי זה ברוך השם". » בפעם הקודמת למדנו על כרוב רגיל או חסלט? |