וידוע, אשר אפילו בנגלה צריכים ללמוד עם אמונה, כמו שמספרים, ששמעו את הגאון האלוקי רבי עקיבא אייגר זי"ע ללמוד גמרא: רבא אמר, הרצון של הקדוש ברוך הוא הוא כך, אביי אמר, הרצון של הקדוש ברוך הוא כך. אצל כל תנא ואמורא הוסיף את הקדוש ברוך הוא, זו נקראת תורה לשמה, ואם חיים בצורה כזו, כבר יכולים לעבור את כל החיים בצורה אחרת לגמרי, אשרי מי שאינו מטעה את עצמו בזה העולם כלל!
אשר בנחל חלק עה מכתב טז ריא
וחסידים מספרים, שפעם בא יהודי לבקש ברכה מהרב הקדוש מקאצק זי"ע, שבנו ילמד טוב, ענה ואמר לו הרב הקדוש: אם אתה בא לבקש ברכה על בנך שילמד, אזי גם הוא יבוא אל צדיק ויבקש ברכה על בנו שילמד טוב, אבל אם אתה תקח גמרא, ותתמיד בלימוד התורה הקדושה, אזי בנך יחקה אותך, וגם כן יקח גמרא, ויתמיד בלימוד התורה הקדושה.
אשר בנחל חלק עה מכתב טז ערב
ואודות לימוד התורה, צריכים רק לחזור ולחזור ועוד פעם לחזור ולחזור, ובפרטיות בשנות הנעורים, ואז נכנס בראש, ובלי חזרה זה לא ילך בשום פנים ואופן. ומספרים על הגאון המופלא רבי משה שיק זי"ע, שהיה תלמיד החת"ם סופר זי"ע, שבתחילה לא הבין כלום וכו', רק חזר כל כך הרבה פעמים, עד שנדבקה בנשמתו התורה הקדושה שלמד, ומצאו מסכת בבא קמא שנשארה ממנו, והיה רשום בדף הראשון, שחזר על מסכת זו מאה ועשרים פעמים [הגמרא עדין נמצא אצל אחד מיורשיו], וזו רק מסכת בבא קמא, וכך היה עם כל מסכת, שחזר עליה המון פעמים, כי עיקר ההצלחה להתקדם בלימוד התורה הקדושה, זו רק חזרה, לחזור הרבה פעמים, עד שנכנס בתוך הדם ממש, והיה רגיל בפיו לומר, שמה שאמרו חכמינו הקדושים (יומא לה:), שהלל מחייב את העניים, רבי אלעזר בן חרסום את העשירים, יוסף מחייב את הרשעים, אני – סיים המהר"ם שיק, אחייב את כל אלו שאומרים שהם קשיי הבנה, כי מיום מתן תורה עוד לא היה קשה הבנה כמוני, אבל על ידי ריבוי חזרה, זכיתי למה שזכיתי [ ידוע ומפורסם ספרי השאלות ותשובות מהר"ם שיק שחיבר, וכן חידושיו על הרבה מסכתות, וכן חיבור על תרי"ג מצוות ועל התורה ועל אבות].
ואל כל זה זכה על ידי ריבוי החזרה, שחזר על לימודו המון פעמים, רואים מכל זה מה זו גדולת החזרה בלימוד התורה הקדושה.
מה אומר לך! אני רגיל לומר: אם תקח תספורת, ותשים את שערות ראשך על השולחן ותספור אותן… כל כך הרבה פעמים חזרתי במשך שנים על ה"ליקוטי מוהר"ן" וכו', היש פלא שאני זוכר את זה?! וזה לא בא לי אלא מחמת ריבוי החזרה, ובפרטיות בספרי "ליקוטי הלכות", שלמדתי בימי נעורי שלושים פעם ברציפות כל חודש, וזכיתי לסיים את כל ספרי "ליקוטי הלכות" בלי הפסק יום אחד, וכך זה נכנס בתוך דמי, וזה מה שמחזיק אותי בעיתים הקשים שסבלתי וכו'.
אשר בנחל חלק עה מכתב טז רב