יבנאל בימים ההם:
המתיישבים הראשונים היו רחוקים משמירת אורח חיים חרדי. מאז עברו מאה ועשרים ובשנת תשמ"ו החליט מוהרא"ש זי"ע להתיישב ביבנאל ולהקים בה את עיר ברסלב בגליל.
המשפחות החסידיות שבאו להתגורר במקום נתקלו בעויינות מצד המקומיים שחששו שהתושבים החדשים יכפו עליהם אורח חיים חרדי, התקשורת הכללית לבתה את אש המחלוקת, וחיכוכים רבים נוצרו בין האיכרים המקומיים ובין תלמידי מוהרא"ש..
הצדיק ברוב חוכמתו הצליח להקים קהילה של תורה וחסד לתפארת והוכיח שאם מעט רצון והתחשבות ניתן לקיים יחסי שכנות נורמטיבים, שלווים ורגועים בין אוכלוסיות שונות, אף שהפער התרבותי ביניהן עצום ביותר.
מה המיוחד ביום כה בתשרי?
דעו לכם שהיום הזה, כ"ה בתשרי, הוא יום ההילולא קדישא של הצדיק הקדוש מבארדיטשוב זי"ע וכן ההילולא של הצדיק הקדוש בעל החת"ס זי"ע, וכן ביום הזה בשנת תרס"ב נוסדה המושבה יבנאל.
בוודאי הכול בהשגחה פרטית, כי אין שום דבר בעולם שלא יהיה מושגח ממנו יתברך. והנה סיבב הקדוש ברוך הוא סיבות לטובה שהביאני כאן לגליל התחתון ביבנאל, ודיקא כאן לבנות עיר על שם רבנו, אשר מכאן תתחיל הגאולה…
ועל קוטב זה בניתי את הקהילה שלנו ביבנאל, מצד אחד שלא נזוז מהלכה כי הוא זה, ומצד שני שנדון כל אחד לכף זכות, ונשתדל לאהוב אחד את השני, ולחיות יחד, כמו משפחה אחת.
(אשר בנחל, כרך קסה מכתב ה תקלג, תשרי תשס"ח)
מה הסיבה שהצדיק בחר להתיישב ביבנאל?
אני רוצה לזרז את הגאולה שתתחיל פה מיבנאל שהם השדות של טבריה, והרמב"ם אומר להלכה שהגאולה תתחיל מטבריה, ולכן גם הוא קבור בטבריה. והירושלמי (מגילה) אומר שיבנאל זה השדות של טבריה ולכן צריכים מאוד מאוד לשמוח שבמקום שאנו גרים שם, זה מקום מאוד מאוד קדוש.
(אשר בנחל, כרך קסא, מכתב ד רפג, ניסן תשס"ז)
במה אוכל להתפאר לפני הקדוש ברוך הוא?
גם אנחנו צריכות לעזור אחת לשנייה, זה הנחת רוח שלי, בזה אני אבוא לפני כיסא הכבוד לפני הקדוש ברוך הוא, ריבונו של עולם הקמתי לך קהילה כל כך יפה. תראה, ריבונו של עולם! איזה חסד אחד עושה עם השני. ריבונו של עולם! תראה את האהבה שיש בין אנשי שלומנו ביבנאל, אין אצלנו גזענות.
לכן אני מבקש אתכן נשים יקרות אל תאכזבו אותי ואל תעשו אותי שקרן לפני הקדוש ברוך הוא. כי אני בא לפני הקדוש ברוך הוא ואומר: "ריבונו של עולם בוא ותסתכל, השקיפה ממעון קודשך ותסתכל על הקהילה היפה שיש לי".
(אשר בנחל, כרך קנט' ג' תשפ, שבט תשס"ז)
מה היה חזונו של הצדיק?
דעו לכם! שכאן ביבנאל יוקם עיר על שם רבנו בלי שום ספק וספק ספיקא, אך יהיה ברור גדול מאוד מאוד… מי שלא יזכה להיות כאן, יבנאל תקיא אותו ויצא מכאן. אשרי מי שיחזיק מעמד ולא יישבר מהניסיונות הקשים שעוברים עלינו.
(אשר בנחל, כרך קסה מכתב ה תקלג, תשרי תשס"ח)
"פעם ראשונה שראיתי את הרב שיק רעדתי מרוב התרגשות"
לא כל האנשים המקומיים התנגדו לבואו של מוהרא"ש לכונן קהילת קודש ביבנאל, וגם אלו שהתנגדו עשו זאת כאמור, בגלל הסתה בעיתונות הכללית שליבו אש של שנאה בין יהודים.
בקשר לכך מספר לנו ר' נחמן נתן סלמה הי"ו את הסיפור הבא:
בתוקף תפקידי כמנהל קופת חולים "כללית" ביבנאל, אני בא במגע עם כלל תושבי היישוב, חרדים שומרי תורה ומצוות וגם כאלו שלא. באחד הימים אלי יהודי מאחת המשפחות הוותיקות ביבנאל. דוד ב. – יהודי כבן שבעים שאף שהינו רחוק מאורח חיים חרדי הוא בקשרי ידידות אמיצים עם סבי היקר, הרב אבנר סלמה שליט"א.
דוד סיפר שלפני כשלושים ושש שנה שביבנאל סערו הרוחות לבואם של הרב שיק ותלמידיו להתיישב במקום, אני לא הייתי מתנגדים וחיפשתי הזדמנות להגיע לרב שיק לומר לו שאין לנו דבר וחצי דבר נגד הקהילה וגם לבקש ממנו ברכה…
אחד החסידים סידר לי פגישה עם הרב שיק. אני מעולם לא ראיתי ולא נפגשתי עם הרב , קראתי עליו רק בעיתונות. כשנכנסתי לרב שיק בפעם הראשונה שראיתי את הרב רעדתי כולי מרוב התרגשות. סיפרתי לרב שאיני מתנגד לו ואני מבקש ממנו ברכה שכן יש לי בבית ארבעה ילדים מתבגרים "תקועים" ואיני מצליח לחתן אף לא אחד מהם.
הרב שיק לחץ את ידי בחמימות גדולה, הרגשתי את אהבת ישראל שבערה בו והוא ברך אותי בשמחה גדולה וכך אמר:
"בעזרת ה' יתברך, בקרוב , בקרוב , כולם יתחתנו".
זה זאת הייתי פגישתי הראשונה עם הרב שיק, פגישה שהשאירה עלי רושם עצום, על טוהר נפשו ועל גדולתו של איש רוח זה מורם מעם שיודע לאהוב את כל אדם באשר הוא ללא הבדלי השקפת עולם.
כעבור שבועיים, בא אלי בני השני והביע את רצונו להתחתן עם חברתו לחיים צילה, אחריו התחתן הבן הבכור, ולאחריו עוד בן ועוד בן. תוך מספר חודשים כל הבנים התחתנו . הכל בזכות הברכה של הרב שיק.
יבנאל בזמן הזה:
הקמתי "בית פייגא" ותלמוד תורה "ילדי חן":"
כל כך יגעתי וטרחתי עד שהקמתי את בית הספר שלכן ("בית פייגא") ועד שהקמתי את התלמוד תורה ("ילדי חן") לאחים שלכן, ועד שהקמתי את הקהילה הקדושה, דליים מלאים דמעות שפכתי לקדוש ברוך הוא. זה יעיד רק הקדוש ברוך הוא כמה דמעות שפכתי שאצליח במשימתי.
(אשר בנחל, כרך קנט, מכתב ג תתנב, שבט תשס"ז)
ג
עמותת 'ישמח צדיק':'
אני מאוד מעריך מה שאת עושה עבור עמותת 'ישמח צדיק' ואני מאוד מודה לך… אם תכניסי את עצמך לעזור למוסדות שלנו על ידי להתרים אנשים לעמותת 'ישמח צדיק' תראי ישועה בהצלחת הילדים. כי מה שאדם עושה בשביל הציבור, הקדוש ברוך הוא משלם לו אחר כך עם ילדים טובים וזה בדוק ומנוסה. לכן אני מאוד מעריך את מה שאת עושה, והקדוש ברוך הוא יעזור שתמיד תעזרי לי.
(אשר בנחל, כרך קסט מכתב ו תקלא, אדר תשס"ח)
הרב עמיקם ז"ל – ליל יג בתשרי תשפ"ב:
אי אפשר לכתוב על הקמת קהילת קודש ביבנאל בלי להזכיר את תלמידו הראשון של מוהרא"ש זי"ע, שהסתלק לשמי מרומים לפני כשבועיים ואשר היה החסיד הראשון שהתגורר ביבנאל וארח את הצדיק בביתו.
החסיד הרב עמיקם מזרחי ז"ל פעל רבות כדי שמוהרא"ש התיישב ביבנאל ויקים בה את קהילתו הקדושה.
בשנותיה הראשונות של הקהילה, הרב עמיקם היה גר בקומה הראשונה ובקומה השנייה מוהרא"ש היה מקבל את קהל חסידיו לברכה ולעצה.
לפניכם קטע מצוואתו של הרב עמיקם – "אבא עמיקם" – המלמד אותנו מהי כוחה של אמונה ותפילה לבורא עולם.
קטע מצוואתו של אבא עמיקם:
…תאמינו לי באמונה שלמה אפשר להסתדר בלי חובות לבקש ולהתחנן בדמעות ובבכי לקב"ה שיעזור והוא עוזר, אי אי אי!!! כמה שהוא עוזר שמבקשים ממנו …
הקב"ה מחכה וממתין לתפילותינו ומזונותיו וצרכיו של האדם קצובים מהשמיים, דבר יום ביומו, ממש כך!!!
רק תפתחו את הפה, ותפתחו את האמונה, ותראו ממש נסים נגלים, לא בושה לקבל עזרה, פרוטה לפרוטה מצטרף לחשבון גדול ממש כך, מותר לפשוט את היד ולבקש צדקה מה שלפשוט את הרגל ב"מ, ה' ירחם.
יהי רצון שלא תצטרכו לבריות והקב"ה יעשיר אתכם בעושר ואושר מתוך שלווה ואריכות ימים ושנים עם בריאות איתנה וכל טוב סלה אמן אמן.
הכותב וחותם
באהבה רבה מאוד
אבא עמיקם