הקדוש ברוך שלח לעולם נשמה קדושה מאוד, והלבישה בשם הרבי רבי אלימלך מליעז'נסק זי"ע.
פעם אחת בא אליו בחור צעיר בשם: ר' נטע, וכל כך התלהב, עד שהחליט שייהפך להיות צדיק, כי נכנסה בו תשוקה כזו לחזור בתשובה להקדוש ברוך הוא, שגמלה בלבו החלטה להיות צדיק. וידוע שהרבי רבי אלימלך זי"ע תמיד בכה וצעק: "מלך, מלך, מה עשית", לא היה לו שום חטא ועוון, החטא היחידי שמצא בעצמו היה, שבהיותו תינוק קטן פחות מגיל שנה, ינק מאמו, ותוך כדי כך היה כדרך התינוקות וכו'. וכיצד נתגלה לו הדבר? אלא פעם היה יושב ולומד, ולפתע שמע מהמטבח צעקות, ונבהל מאוד, רץ למטבח, וראה שם, שבתו אוחזת את תינוקה, והתינוק צורח וצורח, ותוך כדי כך היכה בידיו על אמו, צעק הרבי: " איך מכים אימא, איך מכים אימא?!" והנה שמעה אימו את בנה הרבי רבי אלימלך צועק: "איך מכים את אימא", וזעקה עליו: "מלך, גם אתה היכיתני", ושאל: "אמתי?" וענתה: בעת שהייתי תינוק וכו', וכו', ונבהל מאוד, ורץ לתנור והכניס שתי ידיו לתנור ושרפן על שהיכה את אמו. ואם כן דרכו של הרבי רבי אלימלך, שתמיד מצא בעצמו עוונות, ומימלא אנשים ששמעו כן חזרו בתשובה, כי אמרו – מה הרבי רבי אלימלך בורכה, שצריך לחזור בתשובה, אז אנו בוודאי מלאים חטאים ועוונות, וצריכים לחזור בתשובה.
וכאמור התקרב אליו הבחור ר' נטע, ותכף כששמע את התעוררות מהרבי, החליט בדעתו שהוא יהיה צדיק. ועזרו הקדוש ברוך הוא והתחתן, ולא הייתה לו פרנסה, ונסעו הוא ואשתו לאיזה כפר נידח, שהתגוררו בו אנשים פשוטים, ותכף כשנכנס לבית הכנסת, ניגש אליו יהודי כפרי, ואמר לו: "הבט נא, יש לי שני ילדים שאינם מבינים את הלימוד, הבה ואשכור אותך ללמדם", ונאות. ומה שעשה בזמנו הפנוי, איש לא ידע, לא אשתו, ומכל שכן לא הכפרי. כי היה אז מתבודד הרבה להקדוש ברוך הוא, ולמד הרבה תורה. והכפרי הזה היה לו יער בבעלותו, אשר משם כרתו עצים ומכרום. ביום מן הימים ראה שחסרים לו עצים רבים, והבין שבוודאי ישנם גנבים אשר כורתים את העצים באמצע הלילה וגונבים אותם, בצר לו, ניגש אל ר' נטע האברך, ואמר לו: "אשלם לך יותר, אם תהיה שומר לילה"; והלך ההוא לשאול רשות מאשתו ונאותה. והוא היה מלא שמחה – עכשיו אהיה בלילה ביער, איזו שמחה תהיה לי, כי אוכל להתבודד כאוות נפשי. והלך לטייל בתוך היער, ומצא לעצמו מערה. והביא עמו כל יום נרות, והדליקן במערה, ואמר תיקון חצות בבכיות עצומות, והתבודד להקדוש ברוך הוא ולמד תורה. ויהי בחצי הלילה, הגיעו גנבים, ורצו לכרות עצים, היו אלו איכרים גויים, ותכף כשרצו לבצע זממם, שמעו קולי קולות, ונפחדו מאוד מאוד, ועמדו כמסומרים על מקומם, והנה נתגבר הקול יותר ויותר, והחלו ללכת אחר הקול, עד שראו מרחוק ניצוצי אור וניגשו קרוב יותר, וראו יהודי מלובש בשק ואפר, ובוכה ובוכה. וכל כך נבהלו שנסו על נפשם תיכף ומיד.
ולא ארך זמן הרב, שהאיכרים הללו פרסמו זה לזה, שלכפרי יש איזה מלמד שהוא צדיק גדול, עד שהדברים הגיעו לאוזן הכפרי, ואמר: "ר' נטע, מהיום והלאה אינני רוצה שתעבדו אצלי, אינני רוצה להשתמש בצדיק". והלך והביא מלמד אחר, "אבל תישארו אצלי, אני מוכן לתרום לכם הכול – אוכל ביגוד, העיקר תתגוררו עמי". הצדיק ר' נטה תכף כשראה שנתגלה, נטל את מטלטליו ואת אשתו ונעלם משם, כי רצה לעבוד את הקדוש ברוך הוא בדרך צניעות, שאיש לא ידע.
אחרי ההסתלקות של הרבי רבי אלימלך התקרב ר' נטע אל הצדיק הקדוש ר' מרדכי מנעשכיז זי"ע, שרבנו ז"ל הפליג מאוד במעלתו, וכששב מארץ ישראל, נסע במהירות גדולה אל הצדיק הקדוש הזה, והספיק לפוגשו חמשה ימים קודם הסתלקותו ושאל ר' נטע: "רבי, אני רוצה לעבוד את הקדוש ברוך הוא שאף אחד לא ידע, ענה ואמר לו הצדיק הקדוש רבי מרדכי: "כיון שנתגלית בעולם, סימן שזהו רצון הקדוש ברוך הוא לך לגור באיזו עיר, ושם תהיה מגיד מישרים". והראה לו הכיוון היכן לנסוע, עד שאגיע לעיר חלם, ושם נתפרסם, ובאו אליו אנשים לקבל ברכות, והחזיקוהו לצדיק גדול, ונקרא: ר' נטע מחלם, וחיבר ספר: "נטע שעשועים", ונתפרסם מאוד בעולם; פעם אחת ביום הכיפורים בכה מאוד מאוד, כל התפילות האריך בהם בבכיות, תלמידיו ראו שמשהו מוזר קורה פה. ובתוך המניין הזה היה הכפרי, שנתגלה לו שרבי נטע הצדיק, הוא המלמד של ילדיו, ולכן בא להתפלל עמו. וכששמע את בכייתו של ר' נטע, הבין שיש כאן גזירה גדולה וכו', וגם הכפרי הזה בכה מאוד, ובפרט בפיוט: אב ידעך מנוער, לפתע הפסיק הצדיק להאריך בתפילה, וסיימה תכף ומיד, והיה שמח מאוד, והתבונן על האיש הכפרי, ושאלו: "מהי כוונת הפיוט הזה?" וענה ואמר: "רבי, אני ידוע שזה סובב על אברהם אבינו, שהיה האב הראשון שלנו, שהיכר את הקדוש ברוך הוא בצעירותו, אזי בכיתי לפניו יתברך, ריבונו של עולם, גם אני מכיר את הצדיק ר' נטע כשהיה צעיר, אז עזור ליהודים, שיומתקו מהם כל הדינים". ענה ואמר לו הצדיק: "עכשיו אני יודע מה הייתה השמחה הגדולה בשמים, שקרעה את כל הגזרי דינים".
אשר בנחל חלק נד מכתב י' תה