שאלה: מה החשיבות של טבילת מקווה ומה צריך לכוון?
ת: רבנו ז"ל אמר כשגילה את העניין של "תיקון הכללי", שהדבר הראשון הוא טבילת מקווה, כי אין עוד דבר יותר חשוב כמו טבילת מקווה.
רבנו ז"ל אומר (ספר המידות אות המתקת דין סימן כב'): "על ידי טבילת מקווה נתבטל הצרות, וישועה באה", כי כשאדם נכנס בתוך המקווה, נכנס בתוך המים, הרוח רעה שנדבק בו יוצא ממנו, מה זאת אומרת? כשאדם חוטא בר מינן, בפרט בפגם הברית, הוא מלא רוחות רעות רח"ל, ואם נשים לב, נראה שרוח ומים לא מתאחדים, תקחו כוס או דלי ריק, תהפוך את זה, ותנסה לדחוף את זה בתוך המים, זה לא יילך, למה? כי הכוס או הדלי מלא רוח, רוח ומים לא מתערבים, ולכן כשאדם פגם וחטא בפרט בפגם הברית רח"ל, הוא מלא רוחות רעות, הרגע שהוא נכנס בתוך המים, וטובל את עצמו, והוא נמצא ככה במים, הרוח בורח ממנו, ולכן הוא יוצא טהור.
רבנו ז"ל אומר (ספר המידות אות המתקת דין סימן נד'): "על ידי ישיבה במקווה תחת המים, עד שלא יוכל להחזיק בעצמו הרוח והנשימה נמתק הדין" זאת אומרת שאדם טובל והוא תחת המים, והוא עוצר את הנשימה שלו, והוא יושב תחת המים עד שכבר לא יכול לנשום יותר, והוא מרגיש שהוא נחנק אז מוציא את הראש, ממתיק את הדין, מה זה? אלא מה זה חטא ועוון? כשאדם בר מינן, שכח מהקב"ה, הוא לא יודע שהקב"ה נמצא פה איתו עמו ואצלו, חושב שעזב אלוקים את הארץ, ולכן אומר רבנו ז"ל (ספר המידות אות אמונה סימן כב'): "הפשע של אדם מכניס כפירה באדם", וזה הסבל שאדם סובל, זה הדינים והעונשים הקשים שבני האדם סובלים, אבל אם הוא נכנס תחת המים, ומבטל את עצמו לגמרי, וחושב הנה אני תחת המים, מי נמצא פה? רק הקב"ה, עליו הראיה, הנה אני כבר מפסיק לנשום, הנשמה שלי יוצאת, איפה היא יוצאת? אל הקב"ה, אז בו ברגע שהוא תחת המים, הוא בא לידי הכרה, שאין בלעדיו יתברך, בזה נמתק הדין.
ולכן אומר רבנו ז"ל (ספר המידות אות המתקת דין סימן פא'): "המקווה ממתיק הדין", בשביל זה טבילת מקוה מאוד מאוד חשובה, ובפרט שרבנו ז"ל אמר שהתיקון הראשון לפגם הברית, זה טבילת מקווה, ומוהרנ"ת ז"ל הבטיח שמי שיהיה בכל יום ויום במקווה, יטבול במקווה, יש לו תקווה לתקן את הכל.
האריז"ל אמר כשאדם נכנס בו כעס, זה העוון היחידי שמאבד את הנפש, כך כתוב בזוהר (תצוה קפ"ב.), על הפסוק (איוב י"ח ד'): "טורף נפשו באפו", הוא מאבד את הנפש רח"ל, כל חטא ועוון, הוא עושה כתם על הנפש שלו, אבל כעס, הוא איבד את הנפש, אבל אם אדם נכנס בתוך המקווה וטובל, ומכוון שם קנ"א, ב"ן, שזה (קנ"א): אל"ף ה"ה יו"ד ה"ה במילואם, ושם ב"ן: יו"ד ה"ה ו"ו ה"ה במילואם, אז נמתק ממנו הדינים, ולכן טבילת מקווה מאוד מאוד חשובה, ואנ"ש חסידי ברסלב מאוד נזהרים בכל יום ויום להיות במקווה, ואשרי אדם שהולך בכל יום למקווה, ואז מרגיש אחרת לגמרי לגמרי.
אשרי האדם שהולך בכל יום למקווה.
בתמונה נראה מקווה האריז"ל בצפת