שאלה: מה החשיבות של חודש ניסן?
ת: הגמרא אומרת (ראש השנה ד.): 'ניסן זה ראש השנה למלכים', וחכמינו הקדושים אומרים (גיטין סב.): 'מאן מלכי רבנן', תלמידי חכמים הם המלכים, וכן אומרים חכמינו הקדושים (שבת פרק יד' משנה ד'): 'כל ישראל בני מלכים הם', ולכן ראש חודש ניסן זה ראש השנה למלכים שהם תלמידי חכמים, כי 'מאן מלכי רבנן', וכן ראש השנה לכל יהודי, כי כל ישראל בני מלכים הם.
לכן ראש חודש ניסן זה חודש נפלא מאוד, חודש שמסוגל לניסים, ועל זה אומר הפיוט (לפרשת החודש) 'החודש אשר בו ישועות מקיפות', אומר על זה הבני יששכר מקיפות זה לשון 'הקפה', אדם נכנס בבנק ומלווה כסף על סמך מה יתנו לך את זה? אלא יש לך נאמנות יתנו לך כמה שתרצה, וככל שהנאמנות שלך יותר חזקה, אז אתה לא צריך אפילו ערב, מאמינים לך, יש לך שם טוב, אותו דבר חודש ניסן עליו ניסן החודש אשר בו ישועות מקיפות לשון 'הקפה', כל אחד ואחד מאיתנו יכול להלוואות ישועות בחודש הזה, ועל סמך מה? שאנחנו נשמור את חג הפסח, נשמור את עצמנו לא להיכשל באיסור חמץ רחמנא ליצלן, ונאכל מצות, ונעזור לאחרים.
כי כל המצווה של ליל הפסח להכריז לכל העולם 'כל דכפין ייתי ויאכל' מי שרעב שיצטרף ויאכל אצלינו, 'כל דצריך' מי שצריך על פסח שיבוא 'ייתי ויפסח' וניתן לו, ולכן חודש ניסן זה חודש מיוחד, בו אנחנו מראים להקב"ה שאנחנו דואגים גם לזולת כי אנחנו מכריזים בהתחלת הסדר מי שאין לו לאכול שיבוא לאכול אצלינו, מי שאין לו על פסח שיבוא אלינו, בשביל זה צדקה בחודש ניסן זה דבר גדול מאוד.
ולכן אשרי ואשרי מי שנותן את הצדקה עבור ההתגלות של אור רבנו ז"ל, ויהיה לו חלק בהתפשטות אור רבנו ז"ל בעולם, אשר כל העניין של רבנו ז"ל להוציא אותנו מהגלות של מצרים, כי כך אומר רבנו ז"ל (ליקוטי מוהר"ן חלק א' סימן ד') אשר כל הגלויות נקראים מצרים, על שם שהם מצרים לישראל, מה זה מצרים? מצר ים, המוח בגלות, הצדיק מוציא אותנו מצמצום המוחין, ולכן אשרי האדם שנותן צדקה עבור רבנו ז"ל.