שכא – נכשלתי בעוון נידה – כיצד אוכל לתקן זאת?
חמדת לבבי! לתת לך תיקון על עוון הזה, מי אנו לתת תיקונים. בפרט שתיקון עוון זה כבר מובא בכתבי האר"י ז"ל (עיין בשמונה שערים, שער רוח הקודש, תיקונים: יז, יח), עיין שם.
האר"י הקדוש אומר: "בעוון נידה גרם שאות ה' הייתה נעה ונדה, כי זה פרוש נדה – נ"ד ה', ועתה בתשובה תחזור למקומה ותתיישב", עיין שם, שמביא כמה צריכים להתענות.
ויען שרבנו הזהירנו מאוד לא להתענות, על כן ראה, אהובי, אחי היקר! ליתן בכל יום צדקה כמניין ה' (כגון ה' שקלים, חמישה שקלים, חמש מאות שקלים – תמיד יהיה סכום של ה'), ועל ידי זה יתחבר נ"ד עם ה', וזה יהיה תיקון לזה.
גם תהיה רגיל לומר בכל יום העשרה מזמורי תהילים שגילה לנו רבנו, שהוא תיקון גמור לפגם הברית, ותאמרם כל ימי חייך. ואם תזכה לומר בכל יום ח"י פרקים משניות באמירה בעלמא, באופן שתסיים בכל חודש שישה סדרי משנה – אין למעלה מזה בתיקון הנשמה, משנ"ה אותיות נשמ"ה, ויותר מזה אסור לך להתבלבל, רק ראה לשמח את עצמך, והקדוש ברוך הוא בוודאי ימחול לך.
(אשר בנחל, כרך מ, מכתב ו' תשל, שנת תשמ"ה)
שכב – כיצד ניתן לעשות חשבון נפש אמיתי ולא ליפול לעצבות?
בעניין ששאלת על חשבון הנפש וכו', מי אומר לך שצריך לחשוב חשבונו של עולם, מה שלא עשית, ועל ידי זה תבוא לעצבות ומרירות.
תעשה חשבונו של עולם, מה שכן עשית היום – למדת דף גמרא, פרק משניות, הלכה ב'שולחן ערוך', התפללת שחרית, מנחה ערבית, וברכת ברכת המזון וכו'.
וכן תחפש ותבקש בעצמך עוד נקודות טובות: ציצית, תפילין, מזוזה, כשרות וכו', וכך תוכל להוסיף עוד נקודות טובות.
לכן חשבון הנפש לא צריך על מה שאין לך, אלא על מה שיש לך, תמיד תסתכל על חצי הכוס המלאה ולא על חצי הכוס הריקה, ועל ידי זה תרצה תמיד יותר ויותר, וזה חשבון הנפש האמתי.
(אשר בנחל, כרך מא, מכתב ו' תתקפט, שנת תשמ"ה)
שכג – מדוע ילדים חרדים בדרך כלל פוחדים מכלב?
מובא מצדיקים, שעל כל כלב יש רוח טומאה, ולכן ילדים שנולדו בקדושה ובטהרה, והוריהם שמרו טהרת המשפחה בשלמות, ילדים כאלו מפחדים מכלב.
בדרך כלל כשמביאים כלב בין ילדי ישראל החרדים לדבר ה', הילדים יברחו ויפחדו, מדוע?
כי על כלב יש רוח טומאה, מזה נובע, שילדים שנולדו בקדושה ובטהורה, אינם יכולים לסבול כלב. ולהיפך – אלו שמגדלים כלבים וחיים אתם, והכלב אצלם חלק מהבית, ונותנים לו לאכול באותו שלוחן, ונח על הספה כאחד מבני המשפחה, סימן שאלו מסכנים טמאים ומטומאים, אינם שומרים טהרת המשפחה, ואינם טובים יותר מכלבם, וחייהם כחיי כלב ממש.
לכן כשהם באים עם הכלב בין החרדים לדבר ה', אינם מבינים למה מפחדים מהם, כי קדושה וטומאה אינם מתערבים, אור וחושך אינם מתערבים.
(אשר בנחל, כרך מא, מכתב ז' יד, שנת תשמ"ה)
שכד – האם מותר לקנות רהיטים מזוג שהתגרשו?
אודות שאלתך בעניין… וכו', אסור לקנות רהיטים מזוג שהתגרשו, כי אין ברכה בזה.
בפרט רהיטים מחדר שנה, על זה שורות הקליפות והסטרא אחרא, כי בני זוג שנפרדו, סימן שהקליפות והרוחות מסבבים אותם, כי הקדוש ברוך הוא שונא מאוד את המתגרש. וכמאמרם (גיטין ז.): "כל המגרש את אשתו הראשונה, אפילו מזבח מוריד עליו דמעות".
(אשר בנחל, כרך מא, מכתב ז' קז, שנת תשמ"ה)
שכה – האם אנו בתור זוג צעיר צריכים להכניס אורחים לביתנו?
צריך שתדע, שאברך בשנה הראשונה אין לו להכניס אורחים כלל בשום פנים ואופן, כי יש מצוות עשה (דברים כד, ה): "ושימח את אשתו אשר לקח", ומכל שכן שצריכים לשמור גם אחר השנה הראשונה, אף פעם לא להכניס לבית רווקים וכו'.
בפרטיות בדור הזה, דור פרוץ, אין לארח רווקים, רק כשיש משפחה גדולה עם הרבה ילדים, וגם אז לשמור את מי מכניסים. כי היום ישנם טיפוסים מאוד מאוד מפוקפקים, שיכולים להרוס ולקלקל מאוד, חס ושלום. ואין שום מצווה בעולם לסכן את ילדיו בשביל אחרים, אקווה שתבין דבר מתוך דבר.
(אשר בנחל, כרך מב, מכתב ז' קנג, שנת תשמ"ה)
שכו – מדוע מפרסמים את תמונתו של הרב על הספרים והקונטרסים שלו?
אודות התמונות שהתחילו להדפיס בכל ספר, תדע כי הוא צורך השעה, בגלל שהמיסיון, ימח שמם וזכרם, מפיצים את ספרי פסוליהם, ובני אדם נזהרים לא לקחת שום סידור או תהילים או ברכת המזון מסתם עוברי אורח, פן זהו מהמיסיון.
אנו מפיצים לאלפים ולרבבות רבבות ספרים, והרבה פחדו לקחתם, אבל כשרואים את התמונה, אזי כולם לוקחים את הספר, והמופרסמות אינן צריכות לראייה.
ואין לי בזה שום כוונה אחרת כלל, כי תאמין לי, שבכל רגע ורגע אני מוכן לצאת מן העולם, וכן אני מתנהג כבר עשרים שנה ויותר, שבכל רגע ורגע אני מוכן למסור נפשי אליו יתברך.
וכשאדם עומד במצב כזה, כבר אין לו שום מחשבה להשתלט על זולתו, כי הלא עוד רגע אני עוזב את העולם, ומה שייך שאשתלט על אחר?! ומה שייך שאהיה מנהיג?! ומה שייך שאהיה מפורסם?!
רק הכול לטובת העניין – כדי שיתגלה אורו הגנוז של רבנו בעולם.
(אשר בנחל, כרך מב, מכתב ז' קמו, שנת תשמ"ה)
שכז – לבננו קוראים נחמן האם יש צורך להוסיף לו עוד שם?
אודות השם של בנכם 'נחמן', אין צריכים להוסיף כבר שום שם, מאחר שכבר נתנו שם.
לכתחילה, אצל אנשי שלומנו נוהגים להוסיף שם, אבל אם כבר נתנו שם, לא צריכים להוסיף, והקדוש ברוך הוא יעזור, שיהיה חידוש נפלא.
(אשר בנחל, כרך מב, מכתב ז' שה, שנת תשמ"ה)
שכח – מה הכוונה תפילה בכח? וכיצד מגיעים לזה?
עיקר תפילה בכח פרושו שיקשר מחשבתו אל דיבורו.
(אשר בנחל, כרך קנד, מכתב ב' תכא, שנת תשס"ו)
שכט – מה הפרוש יראת שמים? וכיצד זוכים ליראת שמים?
מה הפרוש יראת שמים? פשוטו כמשמעו, שמפחד ממנו יתברך, כמו שרואים את השמים תמיד, כך צריכים להרגיש תמיד את אמיתת מציאותו יתברך, שהוא מסבב אותו.
עליך לדעת, כי אדם אינו יכול להסתתר מהשמיים, כי אפילו שיהיה באיזה מבנה וכו', עם כל זאת גם המבנה תחת השמיים. כן אדם צריך תמיד לדעת, כי הקדוש ברוך הוא צופה ומביט על כולם, ואינו יכול להתחבא, וכמו שכתוב (ירמיה כג, כד): "אם יסתר איש במסתרים, ואני לא אראנו נאום ה'".
שמעתי מאחד, שביקש ברכה מה"חפץ חיים" זצ"ל, שיברכו ביראת שמיים. וברכו – "שיזכה להתמדה בלימוד התורה". וכשההוא חשב שה"חפץ חיים" אינו שומע היטב. חזר וביקש ברכה על יראת שמיים.
ענה ואמר לו שנית: "שיזכה להתמדה בלימוד התורה", וההוא התעקש שוב, שיברכו ליראת שמיים.
ענה ואמר לו ה"חפץ חיים": "וכי חושב אתה שאיני שומע? ראש מלא בוץ, לא יכול להיות בו יראת שמיים".
לכן קודם צריך למלא את עצמו עם התורה, כך יהיה כלי לקבל בו יראת שמיים שלמה.
(אשר בנחל, כרך מב, מכתב ז' רצד, שנת תשמ"ה)
של – האם מותר לדור מעל בית כנסת?
אודות שאלתך על הדירה שעל בית הכנסת, בדרך כלל אומרים שזו סכנה. כי כך אמר רבנו ה'טורי זהב', שבצעירותו נעדרו ממנו כמה ילדים, ותלה בזה מפני שדר על גבי בית הכנסת.
אבל נראה בפוסקים, שאם לא שמים את חדר השינה על גבי המקום שישנו ארון הקודש, אין מה לחשוש, והבוחר- יבחר.
(אשר בנחל, כרך מג, מכתב ז' תקיח, שנת תשמ"ה)