שאלה: קניתי כבד ורשום עליו "לצלייה בלבד", האם לאחר הצלייה מותר לי לטגן את הכבד בשמן ובצל? |
תשובה: כבד טרי – שמשעת השחיטה עד הצלייה לא עברו שלושה ימים (72 שעות), מותר לבשלו לאחר הצלייה. ב. כבד שמשעת השחיטה עד הצלייה עברו עליו 72 שעות מותר לאוכלו רק בצלייה ואסור לבשלו לאחר הצלייה. ג. ובשו"ת יחוה דעת חלק ו' סימן מו' פסק הגרע"י זצ"ל שאם לאחר השחיטה הקפיאו את הכבד תוך שלשה ימים, אז לאחר ההפשרה יהיה מותר לבשל את הכבד לאחר הצלייה, כיוון שההקפאה עוצרת את התהליך (דוגמא: אם עברו מהשחיטה – 10 שעות, והקפאתי את הכבד, יש לנו לאחר ההפשרה עוד 62 שעות כדי שהכבד יהיה מותר בבישול לאחר הצלייה). ד. כל סעיף ג' זה רק כשהבד הוכנס למקפיא, אבל אם הכבד שהה במקרר הרגיל )לא במקפיא( במשך ג' ימים (72 שעות), ראוי להחמיר ולאוכלו רק בצלייה בלבד (אסור לבשלו לאחר הצלייה). היוצא לעניננו: כבד שעברו עליו ג' ימים וצלה אותו כהלכה, אסור לטגנו בשמן ובצל, כיוון שזה נחשב לבישול לאחר צלייה. מכל מקום בדיעבד ששכח, ובישל או טיגן את הכבד הזה לאחר הצלייה, מותר בדיעבד. והראני הראב"ד דקהילתנו שבספר להלכה הביא שמותר לתת את הכבד הזה בשמן שבכלי שני חם.
התשובה נמסרה ע"י הרה"ג ר' יעקב עמרם ועקנין, מורה צדק בבית ההוראה 'צדק ומשפט' של חסידי ברסלב ביבנאל. |
» |
» |
[וישנם דעות המקילים לטבול אפילו במים חמים וכן העלה מהר"י עייש שלא אסרו חכמים כשמתכווין לשם טבילה, וכן דעת
הקרבן נתנאל והנודע ביהודה שכל איסור מים חמים בשבת זה רק ע"י רחיצה אך טבילה
מותרת אפילו במים חמים].
לסיכום: הטוב ביותר שתטבול במקווה קרה ולא חמה,ואם קשה יש להקל במקווה פושרת אך
לא במים חמים,
[אך ישנם פוסקים כנ"ל המקילים לטבול
בשבת במקווה שמימיה חמים)