שאלה: האם יש דרך להשתמש בקמח מלא הנמכר בסופר באריזת נייר רגילה, לא מנופה ולא באריזה הרמטית ולא כתוב עליו בחזקת נקי מחרקים? כלומר האם ניתן לנפות אותו לפי ההלכה, וגם באופן מעשי, כי זה לא עובר בנפה של קמח רגילה
|
תשובה: לכתחילה לא מומלץ להשתמש בקמח כזה, משום שהקמח המלא טחון טחינה גסה ואינו עובר דרך נפה הרגילה, וכיום ישנו בחניות "קמח מלא בחזקת נקי מחרקים", ללא צורך בניפוי, וזו האפשרות המשובחת ביותר משום שקמח זה מיוצר בתנאים מיוחדים, הקמח נארז באותו יום באריזות מיוחדות, ויש להקפיד בעת הרכישה שתנאי האריזה קיימים, כגון אריזות ואקום סגורות, אחסון בקירור בלבד, וכיו"ב. במקרה שאין אפשרות להשיג קמח מטחינה מיוחדת, מותר להשתמש בקמח מלא רגיל אחרי ניפוי ובדיקה, כדלהלן: א. מנפים את הקמח בנפה לא צפופה (נפת 40 "מש"), כך שרוב הקמח יעבור בדוחק בין נקבי הנפה. ב. לאחר הניפוי מעבירים את הנותר בנפה למשטח לבן, כגון צלחת לבנה, שוטחים שכבה דקיקה ובודקים היטב, באופן זה בודקים את כל מה שנותר בנפה. במידה ונמצאו סימני נגיעות, כגון חרקים, זחלים, או "קורי משי" דביקים, אין להשתמש בקמח, היות שיתכן שזוחלים זעירים עברו דרך נקבי הנפה הגדולים יחסית. נמצא שבסופו של דבר אחרי עבודה מייגעת ומאומצת, לא נשאר הרבה קמח כי חלק גדול מהסובין נשאר בנפה, לכן לא מומלץ גם מסיבה פרקטית להשתמש בזה, אלא רק בקמח המיוחד כנ"ל. קמח מלא טחון דק, יש לנפותו כדין קמח הלבן הרגיל.
התשובה נמסרה ע"י הרה"ג ר' גד סולומון, מורה צדק בבית ההוראה 'צדק ומשפט' של חסידי ברסלב ביבנאל. |
» |
» |