שאלה: שלום כבוד הרב, ראיתי כמה דברים שכתבתם לגבי לחם מטוגן. לכן אני רוצה להיות בטוח מה מברכים עליו, ואני מתכוון ללחם שסופגים בתוך ביצה ומטגנים בשמן. ומה לגבי פיתה קראנצ' שמוכרים בחנויות בשקית?
|
תשובה:
ברכת לחם מטוגן, הדבר תלוי בגודל החתיכות שמטגנים, אם מטגנים פרוסות שלמות של לחם פרוס, שיש שיעור כזית בכל פרוסה, אזי נשארת ברכתו המוציא וברכת המזון, אולם אם מטגנים למשל חצי פרוסה של לחם פרוס, שאין בה בדרך כלל כזית, ברכתו מזונות, ולאחריו על המחיה, אף אם אוכל שיעור של 216 גרם, ולבני אשכנז יש להם לכתחילה לאכלו בתוך הסעודה.
לגבי ברכת פיתה קראנצ', בד"ץ עדה החרדית כותבים ע"ג השקית שיש לברך ברכת מזונות, ויש לזה כמה סיבות אע"ג שהם עשויים מחתיכות של בגטים, משום שעשויים במיוחד לשם כך במפעל לשם קינוח, ולא לשם המוציא, וכן שמעתי שמטבילים אותם בתוך שמן ותבלינים, וכך שמענו מפי הרב גדעון בן משה שליט"א, שיש לסמוך על מה שכותבים העדה החרדית ע"ג השקית. התשובה נמסרה ע"י הרה"ג ר' גד סולומון, מורה צדק בבית ההוראה 'צדק ומשפט' של חסידי ברסלב ביבנאל. |
» |
» |
[וישנם דעות המקילים לטבול אפילו במים חמים וכן העלה מהר"י עייש שלא אסרו חכמים כשמתכווין לשם טבילה, וכן דעת
הקרבן נתנאל והנודע ביהודה שכל איסור מים חמים בשבת זה רק ע"י רחיצה אך טבילה
מותרת אפילו במים חמים].
לסיכום: הטוב ביותר שתטבול במקווה קרה ולא חמה,ואם קשה יש להקל במקווה פושרת אך
לא במים חמים,
[אך ישנם פוסקים כנ"ל המקילים לטבול
בשבת במקווה שמימיה חמים)