שאלה: מאת עודד: רציתי לשאול את כבוד הרב שליט"א מהי בדיוק ההנהגה בברסלב לגבי שתיה שרבנו ציווה אותנו לא לשתות לפני התפילה. אם אני נוהג לקום ללמוד תורה בלילה לפני עלות השחר, האם גם אז מדובר שאסור לשתות, אשמח אם הרב יפרט את כל החילוקים בעניין. השאלה הופנתה דרך מערכת 'ברסלב סיטי' ללשכת כ"ק מוהרא"ש שליט"א, הצדיק מיבנאל, אשר השיב במכתב נפלא. תשובה: |
||
בעזה"י יום ה' לסדר משפטים כ"ג שבט ה'תשע"ב שלום וברכה אל עודד נ"י לנכון קבלתי את מכתבך.
רביז"ל אמר (שיחות הר"ן סימן רע"ז) שמעולם לא שתה אפילו מים קודם התפלה והקפיד מאד על אלו השותין קאווע (קפה) וכיוצא בזה קודם התפלה, וכן מובא בדברי מוהרנ"ת ז"ל (ליקוטי הלכות השכמת הבוקר הלכה ג' אות ה') ועל כן אסור לאכול קודם התפלה. ובזוהר (ויקהל רטו:) ובכתבים מחמיר מאד מאד. שאפילו כשקם בחצי הלילה אסור לאכול ולשתות עד אחר התפלה, וכל האוכל ושותה אז, נחשב כעונן ומנחש, רחמנא ליצלן, עיין שם. לא כאשר רבו עתה המתפרצים בעם לשתות קודם התפלה עד שנעשה אצלם כהיתר ותולין עצמן באילן גדול, מה שמצאו קצת צדיקים שהיו חולים גדולים ושתו קודם התפלה, כי היו מוכרחים לזה. והם מתדמים אליהם כקוף בפני אדם ומעקמין את עצמן אחריהם וממלאים כרסם בשתית קאווע קודם התפלה עד שנמצא גם קצת שאוכלין גם כן קודם התפלה, אוי להם אוי לנפשם, כי הוא איסור חמור מאד, כמבואר בדברי חכמינו הקדושים (ברכות י') ובפרט בזוהר הקדוש ובכתבים. ואין לנו לדמות עצמנו לצדיקים גדולים אשר רוח אחרת אתם, ובפרט שהיו חולים גדולים. וגם כי רוב הצדיקים לא נהגו כך ורבנו הקדוש ז"ל סיפר שמעולם לא שתה אפילו מים קודם התפלה, אף על פי שמדין השולחן ערוך מותר לשתות מים, אף על פי כן הוא לא שתה אפילו מים קודם התפלה, עיין שם. וכן הוא (עץ חיים שער מ"ט פרק ד') אסור לאכול קודם התפלה והאוכל כאלו מעונן ומנחש כנזכר בזוהר (ויקהל דף רטו:). וכך נוהגים חסידי ברסלב עד היום [אם לא אדם שחולה ואי אפשר לו בלי שתיית קאווע קודם].
הקדוש ברוך הוא השומע תפילות ישראל ישמע בתפילתי שאני מבקש ומתפלל בעדך תמיד שיהיה לך הצלחה מרובה ובכל אשר תפנה תשכיל ותצליח.
|