שאלה:
מאת אסתר הדסה: לכבוד מוהרא"ש שליט"א. אני נשואה לבעלי כבר יותר משנה. כאשר התחתנו לא דיברנו על עניין של קביעת עיתים לתורה. עכשיו אני מאוד רוצה שבעלי יקבע עיתים לתורה. רציתי לשאול במה אני יכולה לעזור לבעלי כדי שיקבע עיתים לתורה? והאם קביעת עיתים לתורה זה דווקא כל היום או אפשר שיקבע לעצמו זמן מסוים ויקפיד מאוד ללמוד בו? וכן אני רוצה לבקש על הפרנסה כדי שבעלי יהיה פנוי יותר ללימוד. תודה רבה.
השאלה הופנתה דרך מערכת 'ברסלב סיטי' ללשכת כ"ק מוהרא"ש שליט"א, הצדיק מיבנאל, אשר השיב במכתב נפלא.
תשובה:
|
בעזה"י יום ב' לסדר ואתחנן י"א אב ה'תשע"ב
שלום רב אל אסתר הדסה תחי'
לנכון קבלתי את מכתבך.
הדבר הראשון מה שאת צריכה זה רק לשמוח עם בעלך, שזה יסוד היסודות בשלום בית שהזוג יכבדו אחד את השני, ותהיה ביניהם הבנה הדדית ואהבה גדולה, ובזה יצליחו כל ימי חייהם.
אני מאד מאד מעריך אותך שהולך לך בחיים שבעלך יקבע עיתים לתורה, וכל הכבוד לך, וחכמינו הקדושים אמרו (ברכות יז.) גדולה הבטחה שהבטיחן הקדוש ברוך הוא לנשים יותר מן האנשים וכו', אמר ליה רב לרבי חייא נשים במאי זכיין? באקרויי בנייהו לבי כנישתא ובאתנויי גברייהו בי רבנן ונטרין לגברייהו עד דאתו מבי רבנן, במה הנשים זוכות? בזה שלוקחים את הילדים בתלמוד תורה שילמדו תורה, ומחכות על בעליהן שיחזרו מהכולל שלומדים שמה תורה.
התורה היא חיינו ולא יכולים לצמצם את האדם כמה שילמד, מי שיש לו באמת אהבת התורה, הוא לא יעזוב את התורה, עם כל זאת כבר אמרו חכמינו הקדושים (אבות פרק ב') יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ שיגיעת שניהם משכחת עוון; וכן רביז"ל אמר (חיי מוהר"ן סימן תק"א) שחפץ מאד שיהיה לנו פרנסה וכו', כי טוב מאד כשזוכין שיש לו מעמד פרנסה וכו'.
ולכן אם יש את האפשרות ששנה שנתיים או שלוש אחר החתונה הוא יוכל לשבת וללמוד באין מפריע מה טוב ומה נעים, אבל אם לא שיקבע עיתים בתורה אחר העבודה, וזה גם כן מאד מאד חשוב.
העיקר רק תשתדלו להבין אחד את השני, ולעודד ולשמח אחד את השני, ולראות שהבית יתנהג רק על פי התורה והאמונה הברורה והמזוככת לידע שהקדוש ברוך הוא מנהיג את העולם בהשגחה פרטיית, ותכניסו את הקדוש ברוך הוא בתוך הבית שלכם, כי כך אמרו חכמינו הקדושים (סוטה יז.) איש ואשה זכו שכינה ביניהן, ואמרו (ירושלמי ברכות פרק ט' הלכה ח') אי אפשר לאיש בלא אשה ואי אפשר לאשה בלא איש אי אפשר לשניהן בלא שכינה, ובמקום שהשכינה נמצאת שם הברכה מצויה, רק שיהיה ביניהם שלום ואהבה גדולה מאד, כי שלום אמרו חכמינו הקדושים (שבת י.) זה שמו של הקדוש ברוך הוא, ולכן אם מכניסים את הקדוש ברוך הוא בתוך הבית, זה נקרא שלום בית, היינו שמו של הקדוש ברוך הוא בתוך הבית.
הקדוש ברוך הוא השומע תפילות ישראל ישמע בתפילתי שאני מבקש ומתפלל בעדך תמיד שיהיה לך הצלחה מרובה ובכל אשר תפני תשכילי ותצליחי.
המאחל לך ברכה והצלחה מן השמים |
 |
|