השוק מציע תבלינים למכירה, הן בתפזורת והן באריזות סגורות והרמטיות, רבים הנותנים את הדעת על הירקות והבשרים, שיהיו בהכשר טוב, אך שוכחים את התבלינים, ישנה טעות נפוצה אצל רבים שחושבים שהחובה להיזהר מזחלים וחרקים חלה רק על הקמח ולא על שאר התבלינים, אך בפועל אין הבדל ביניהם. ט"ו סיוון תשע"ו, 21/06/2016 | 15:10 | הרב יעקב ועקנין |
|
בקורס כשרות שנערך ביבנאל ע"י הרב רפאל הכהן העלה את מחויבות המשגיח לבדוק את עגלת התבלינים אם אין נגיעות של תולעים, או קורים, ויש לבדוק זאת בהתבוננות יתירה ובפרט אם יש גוש בתוך התבלין שאינו נפרך בלחיצה של האצבעות דבר המעיד שתבלין זה נגוע ואין להשתמש בו, זאת לזכור שדי בתבלין אחד נגוע כדי להדביק את שאר התבלינים.
חשוב להדגיש שאפילו התבלינים החריפים כמו הפלפל השחור והצ'לי, והשאטה, לא ממש מבהילים את החרקים, הם גם אוהבים חריף וכל שכן שאר התבלינים, לכן מי שקונה מחנות תבלינים המוכרת מתוך שקים גדולים, יקפיד על בעל עסק ירא שמיים שמכסה את השקים ממעופפים וכדו', ובפרט שהמקום נקי מאוורר וממוזג, והיתרון למקום שבו יש קונים רבים דבר המעיד על סחורה טרייה, ועל תחלופה מתמדת.
אך גם התבלינים הנמכרים בקופסה אינם חסינים מתולעים, כיוון שכמו שקמח חייב לעבור ניפוי בנפת משי ואפילו תהיה נפה בצפיפות גבוהה, היא אינה מונעת את כניסת ביצי הזחלים, ואם שמים קמח מנופה ליד מקור חום, תוך חצי שעה עד שעה הכל יתמלא בחרקים שבקעו מביצי הזחלים, כך גם התבלינים אע"פ שהתבלינים עוברים הרקדה וניקוי קודם הטחינה, אין בזה חסינות שלא תהיה התפתחות חדשה, [קמח שנופה ולא נשמר בקירור חייב ניפוי חוזר].
כדי להבטיח שימוש כשר בתבלינים שקיים בהם חשש לזחלים צריך שכל עקרת בית וכל בעל שאוהב לעזור יעשו בדיקה מדגמית ע"י ניפוי התבלין בנפה דקה כנו הנפה בה מפזרים את אבקת הסוכר, ולאחר הניפוי להסתכל ברשת שאין בה סימני נגיעות, אפשרות נוספת לפזר את התבלין מעל גבי משטח מואר ולבדוק שאין סימני זחלים, ולאחר הניפוי לשמור את התבלין הבדוק בקירור כדי למנוע התפתחות חדשה.
בזמן קיץ שהחום רב רבים גופי הכשרות הממליצים לקנות את התבלינים סגורים בתוך קופסה קשיחה, ובכל זאת קנו רק ממקומות ממוזגים עם תחלופה מהירה כמו ברשתות הגדולות, ובפרט פירמות שמכבדות את עצמם ויצא להם שם של סחורה איכותית וטרייה, והסתכלו מהי רמת נקיון בחנות התבלינים והיכן ממוקם לוכד החרקים החשמלי (במידה ויש).
» בפעם הקודמת למדנו על 'מאכלים מגולים' |