מאז שאבי סירב שאגור אצלו עם שתי בנותיי אני כועסת עליו מאוד. איך מבטלים את הכעס הזה?
יש לי בעיה מאוד קשה בכיבוד הורים - לאבי יש בית גדול וריק מאדם בעיר, ובגלל שאני גרושה עם שתי בנות קטנות ציפיתי שהוא יסכים שאגור אצלו, אך הוא לא מוכן שאגור אצלו כי אני חרדית, ובגלל זה אני נאלצת לגור במושב וגם לשים את בתי בגן ממלכתי ולא חרדי. אני פשוט לא מסוגלת להסתכל עליו וקשה לי אפילו לומר לו שלום. איך יוצאים מהכעס הזה שיש לי כלפיו?
מאת גלית: לכבוד הרב היקר.
יש לי בעיה מאוד קשה בכיבוד הורים – לאבי יש בית גדול וריק מאדם בעיר, ובגלל שאני גרושה עם שתי בנות קטנות ציפיתי שהוא יסכים שאגור אצלו, אך הוא לא מוכן שאגור אצלו כי אני חרדית, ובגלל זה אני נאלצת לגור במושב וגם לשים את בתי בגן ממלכתי ולא חרדי.
אני פשוט לא מסוגלת להסתכל עליו וקשה לי אפילו לומר לו שלום. איך יוצאים מהכעס הזה שיש לי כלפיו?
תשובה:
בעזה"י יום א' לסדר כי תצא ה' אלול ה'תשע"ד
שלום רב אל גלית תחי'
לנכון קבלתי את מכתבך.
הבעיה שלך זו בעיה רצינית, אבל היות שיש פה עוד צד אזי אני צריך לשמוע גם את הצד השני, כי מוכרח להיות איזו סיבה שהאבא לא רוצה לתת לך את הדירה, ולכן חסר לי פה הרבה נקודות במידע מה קורה ביניכם וכו' וכו'.
את צריכה לדעת שמצוות כיבוד אב ואם היא מהמצוות הכי קשות והכי נחוצות, כי כך אמרו חכמינו הקדושים (תנא דבי אליהו רבה פרשה כ"ו) כל העולם כולו של הקדוש ברוך הוא, ואין הקדוש ברוך הוא מבקש מהאדם רק שיכבד אב ואם; ואמרו (פסיקתא רבתי) חמורה שבחמורות – כבד את אביך ואת אמך; ואמרו (קידושין ל:) שלושה שותפין הן באדם – הקדוש ברוך הוא, ואביו ואמו. בזמן שאדם מכבד את אביו ואת אמו, אמר הקדוש ברוך הוא מעלה אני עליהם כאילו דרתי ביניהם וכבדוני; רואים מזה שאם מכבדים את אבא ואמא בזה מכבדים את הקדוש ברוך הוא, ולכן אני צריך לשמוע עוד פרטים, כי לא בחינם שהאבא לא רוצה לתת את הדירה וכו'.
הקדוש ברוך הוא אשר שמו שלום ישים שלום בין ההורים לילדים, ובין הילדים להורים, ובין כלל ישראל, ועל ידי זה תהיה הברכה מצויה בין עם ישראל, כי כך אמרו חכמינו הקדושים (עוקצין פרק ג') לא מצא הקדוש ברוך הוא כלי מחזיק ברכה לישראל אלא השלום, שנאמר (תהלים כ"ט) "הוי"ה עוז לעמו יתן הוי"ה יברך את עמו בשלום".