שאלה:
איך מכשירים את השיש במטבח שיהיה נקי מחמץ לקראת חג הפסח
תשובה:
יש לנקות את השיש היטב מכל שארית חמץ ולכלוך בעזרת חומר ניקוי, ולהימנע מלהשתמש בו 24 שעות קודם ההכשרה (ובוודאי בחמץ אין להשתמש), לאחר מכן יש להרתיח מים בקומקום או סיר על האש, לדאוג שהשיש יבש, ומיד כשהמים מבעבעים יש לערות את המים על כל השיש לפי סדר.
ישנם סוגי שיש הרגישים לחום ועלולים להיסדק, ובסוגים אלו גם במשך השנה לא מניחים עליהם דברים חמים כלל, לכן הכשרם בניקוי בעזרת חומרי ניקוי.
האשכנזים מחמירים שאף לאחר הכשרת השיש (בכל סוגי השיש) אין להשתמש בו בדברים חמים אלא אם כן מצפים את השיש בנייר כסף עבה למשך כל ימי חג הפסח, ואף לספרדים המחמיר תע"ב.
ביאור:
בשיש מטבח משתמשים עם חמץ במשך כל השנה, רוב השימוש שלו הוא בדברים קרים, אמנם לפעמים נשפך עליו תבשילי חמץ מתוך סירים, או שמניחים עליו מיני מאפה חמים וכדומה.
לדעת הספרדים כל דבר מכשירים לפי רוב השימוש במשך השנה, לכן מעיקר הדין מספיק לשיש ניקוי במים קרים, אמנם השו"ע פסק (תנא' כ') שנוהגים לערות מים חמים על שולחנות וכדומה שנשפך עליהם חמץ חם, לכן המנהג לערות מים רותחים על שיש שיכול לעמוד בחום.
האשכנזים מחמירים להכשיר כל דבר לפי השימוש הכי חמור שנעשה בו במשך השנה, ומכיון שלפעמים מניחים על השיש חמץ חם ממש, דינו כשימוש בכלי ראשון ויש להכשירו בהגעלה, וכאן היה צריך לעשות עירוי בעזרת אבן מלובנת, אמנם מכיון שאין אפשרות לעשות זאת, חובה לצפות השיש בנייר כסף עבה.
עוד יש שחששו שחלק מסוגי השיש דינם ככלי חרס, ולא מועיל להם הכשרה אלא רק ציפוי בנייר כסף עבה.